"Mediu construit" este parte integranta a Institutiei Virtuale cu Aplicatii Reale "tarafagarasului.eu". Proiectul "Mediu construit" respecta principiile de baza ale acesteia: revitalizarea Tarii Fagarasului prin redescoperire, conservare, traire, implicare si promovare! Arhitectura, spatiu public, patrimoniu, relatia cu mediul natural, arta de a trai rural si urban, specific local. Pentru ca spatiul public ne apartine si ne pasa de el!

marți, 17 iulie 2012

Atelier de Urbanism - Tara Fagarasului 2012




"Atelier de Urbanism - Tara Fagarasului 2012" a fost primul proiect - experiment in cadrul programului de Revitalizare a Tarii Fagarasului, propus de  Institutia Virtuala cu Aplicatii Reale tarafagarasului.eu! Acesta a fost desfasurat sub tutela Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Tarii Fagarasului (asociatie care implementeaza in timp si spatiu real proiectele tarafagarasului.eu)

Ulterior, proiectul s-a dezvoltat ca o colaborare intre Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Tarii Fagarasului, Facultatea de Arhitectura si Urbanism din Cluj-Napoca si Asociatia Studentilor Arhitecti - AStA Cluj. Coordonatorii proiectului: drd. arh. Mihai RACU si dr. Stefan Cibian, ambii fagaraseni. Invitat special: dr. Susan Parham – Head of Urbanism, la Universitatea Hertfordshire, Londra, membru fondator al Comisiei Europene de Urbanism si membru INTBAU -   International Network for Traditional Building, Architecture & Urbanism,  institutie patronata de  HRH The Prince of Wales ( Printul Charles )

Editia curenta se doreste a fi prima dintr-o serie de ateliere care vor avea loc in Tara Fagarasului, orientate pe trei directii principale: mediu urban, mediu rural si zona turistica de la poalele Muntilor Fagaras.



Astfel, in perioada 8 -14 iulie, la Fagaras s-au adunat 20 de studenti si profesionisti din domeniul arhitecturii si urbanismului, sub indrumarea unei echipe de specialisti din Romania si Marea Britanie! Acestia au beneficiat in studierea celor mai importante aspecte legate de mediul construit si de implicarea unor actorii locali: administratie, arhitecti care profeseaza in zona, agenti economici direct interesati, localnici.

Primul pas a fost acela de a intelege felul in care spatiile publice ale orasului (piata centrala, promenada din jurul cetatii, spatiile din vecinatatea institutiilor culturale, de educatie si religioase) functioneaza impreuna si cum se leaga unele de altele. Al doilea pas a fost acela  de a cauta alternative posibile pentru amenajarea zonei centrale a Municipiului Fagaras, zona supusa unor interventii punctuale necoordonate.






Nevoia unui spatiu public de calitate si experienta specialistilor prezenti la acest atelier a generat un program de lucru sustinut, care a insemnat consultari cu autoritatile si specialistii fagaraseni, documentare in teren, atelier de lucru sustinut si doua dezbateri publice pe schitele propuse.  Atelierul s-a desfasurat in Sala de Consiliu a Primariei Municipiul Fagaras (Institutie care a aratat un interes deosebit vis-a-vis de acest proiect), iar prezentarile si dezbaterile publice la Fundatia Culturala Negru Voda si outdoor, in centrul Fagarasului, pe un gard special de 5 m, pe care au fost expuse programe, planse, impresii, fotografii, etc 


























 Propunerile de amenajare urbana a centrului Fagarasului vor fi expuse pe Internet si apoi in cadrul unei expozitii inedite (la evenimentele prilejuite de Sarbatorile Fagarasului din luna august ) De asemenea, va fi prezentat autoritatilor locale un studiu de fundamentare care sa serveasca administratiei locale in procesul de dezvoltare urbana! Primaria Fagaras a sustinut in permanenta acest atelier. Primarul Sorin Manduc, viceprimarul Catalin Carje, cativa consilieri locali din Comisia de Urbanism si reprezentanti ai Biroului de Urbanism, au invitat specialistii care au coordonat acest proiect sa isi expuna punctul de vedere asupra tuturor proiectelor viitoare, concrete, de urbanism, legate de Fagaras! De asemenea, acestia vor lua in considerare schitele pregatite la Atelierul de Urbanism Tara Fagarasului 2012 si au promis tot sprijinul si colaborarea in realizarea unor viitoare ateliere pe acest domeniu! Lucru pe care organizatorii l-au avut in vedere inca de la initierea proiectului!




Colaboratori: 
Primaria Municipiului Fagaras, Fundatia Culturala Negru Voda, Asociatia Stefan Mailat, Muzeul de Panze si Povesti, Casa Terra,  Colegiul National Radu Negru, Style Advertise, Club Nova Elite, Laguna Albastra.

Parteneri Media
www.tarafagarasului.eu, Arhitextwww.arhiforum.ro,  www.architravel.ro, Buna Ziua Fagaras, Televiziunea Fagaras, Radio Star FM

atelierdeurbanism.wordpress.com  -
pagina de internet dedicata exclusiv atelierelor de arhitectura si urbanism, cu arhiva, date tehnice,  structura de inscrieri, invitati, descrieri si informatii de specialitate. 




Echipa de organizare a proiectului "Atelier de Urbanism Tara Fagarasului 2012 "(Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Tarii Fagarasului: Mihai Racu - coordonatorul proiectului, Adrian Neag - presedintele asociatiei, Elena Daniela Graura si Stefan Cibian - departamentul executiv, Alina Zara - departamentul imagine, comunicare si PR)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu