"Mediu construit" este parte integranta a Institutiei Virtuale cu Aplicatii Reale "tarafagarasului.eu". Proiectul "Mediu construit" respecta principiile de baza ale acesteia: revitalizarea Tarii Fagarasului prin redescoperire, conservare, traire, implicare si promovare! Arhitectura, spatiu public, patrimoniu, relatia cu mediul natural, arta de a trai rural si urban, specific local. Pentru ca spatiul public ne apartine si ne pasa de el!

sâmbătă, 7 iulie 2012

comunicat de presa





Atelier de Urbanism – Fagaras 2012

Englezii continua sa acorde o atentie speciala mediului construit din Transilvania. Dupa startul dat de printul Charles in urma cu cativa ani, dr. Susan Parham – Head of Urbanism, la Universitatea Hertfordshire, Londra, membru fondator al Comisiei Europene de Urbanism si membru INTBAU -   International Network for Traditional Building, Architecture & Urbanism,  institutie patronata de  HRH The Prince of Wales ( Printul Charles ), va petrece o saptamana in Tara Fagarasului, la primul atelier de urbanism care are loc in aceasta zona!

Proiectul,  coordonat de doi fagaraseni, se va desfasura in perioada 8-14 iulie, si isi propune sa aduca impreuna studenti si profesionisti din domeniul arhitecturii si urbanismului, sub indrumarea unei echipe de arhitecti si urbanisti din Romania si Marea Britanie si sa implice actorii locali (administratie, arhitecti care profeseaza in zona, agenti economici direct interesati, localnici) in studierea celor mai importante aspecte legate de mediul construit. 

In acesta sens, primul pas va fi acela de a intelege felul in care spatiile publice ale orasului (piata centrala, promenada din jurul cetatii, spatiile din vecinatatea institutiilor culturale, de educatie si religioase) functioneaza impreuna si cum se leaga unele de altele. Al doilea pas va fi acela de a cauta alternative posibile pentru amenajarea zonei centrale a Municipiului Fagaras, zona supusa unor interventii punctuale necoordonate.
Proiectul isi presupune mai multe activitati, cum ar fi: organizarea atelierului de lucru care va elabora propunerile, organizarea de discutii publice pentru a intelege care sunt asteptarile de la aceste spatii, organizarea unei expozitii ulterioare care sa mediatizeze rezultatele etc.. O dorinta a organizatorilor este de a produce si un set de carti postale cu propuneri si schtie de amenajare care sa atraga atentia asupra nevoii unui spatiu public de calitate... De asemenea, acest atelier va genera un set de schite propuneri care vor fi expuse la "Zilele Fagarasului".

Atelierul se va desfasura in Sala de Consiliu a Primariei Municipiul Fagaras (Institutie care a aratata un interes deosebit vis a vis de acest proiect), iar prezentarile publice la Fundatia Culturala Negru Voda si outdoor, in centrul Fagarasului, pe un gard special, de 5 m, pe care vor fi expuse programe, planse, impresii, fotografii, etc 

Pentru mai multe detalii, organizatorii au creat o pagina de internet care va fi actualizata constant:  www.atelierdeurbanism.wordpress.com
De asemenea, povestile fiecarei zile  vor fi prezente si pe pagina de Facebook a Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea TariiFagarasului 

Editia curenta se doreste a fi prima dintr-o serie de ateliere care vor avea loc in Tara Fagarasului, orientate pe trei directii principale: mediu urban, mediu rural si zona turistica de la poalele Muntilor Fagaras. Ca un pilot al editiilor adresate mediului rural si zonei turistice, echipa participanta la Atelierul de Urbanism – Tara Fagarasului 2012 va face cateva schite speciale si pentru Muzeul de Panze si Povesti din satul  Mandra! 

Proiectul este o colaborare intre Facultatea de Arhitectura si Urbanism din Cluj-Napoca, Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Tarii Fagarasului si Asociatia Studentilor Arhitecti - AStA Cluj. Coordonatorii proiectului sunt drd. arh. Mihai RACU si dr. Stefan Cibian, ambii fagaraseni.

Colaboratori: Primaria Municipiului Fagaras, Fundatia Culturala Negru Voda, Asociatia Stefan Mailat, Muzeul de Panze si Povesti, Casa Terra,  Colegiul National Radu Negru, Style Advertise, Club Nova Elite, Laguna Albastra.

Parteneri Mediawww.tarafagarasului.eu, Arhitextwww.arhiforum.ro,  www.architravel.ro, Buna Ziua Fagaras, Televiziunea Fagaras, Radio Star FM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu