"Mediu construit" este parte integranta a Institutiei Virtuale cu Aplicatii Reale "tarafagarasului.eu". Proiectul "Mediu construit" respecta principiile de baza ale acesteia: revitalizarea Tarii Fagarasului prin redescoperire, conservare, traire, implicare si promovare! Arhitectura, spatiu public, patrimoniu, relatia cu mediul natural, arta de a trai rural si urban, specific local. Pentru ca spatiul public ne apartine si ne pasa de el!

vineri, 29 iunie 2012

Intro in poveste...




" Mediu Construit" este cel mai nou proiect al 
Institutiei Virtuale cu Aplicatii Reale tarafagarasului.eu 
(Institutie virtuala care functioneaza ca un instrument mediatic, ce pregateste proiecte, campanii si evenimente, concepte, mediatizeaza povestile acestora,  face demonstratii de atitudine si exercitii de sensibilitate. Aplicatiile reale sunt desfasurate prin intermediul Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Tarii Fagarasului  (echipa de coordonare: Adrian Sabin Neag, Elena Daniela Graura,  Alina Zara)


"Mediul Construit" s-a nascut din dorinta de a completa gama larga de interese ale noastre vis a vis de tot ce inseamna redescoperire, conservare, traire, revitalizare si promovare a Tarii Fagarasului! Pana acum aveam "acoperit" segmentul  oameni si povesti prin proiectul "Tara Cerurilor Deschise - Jurnal de calatorie"  (initiator si coordonator Alina Zara, alaturi de fotografii Mihai Sin si Marius Blana), segmentul de educare a copiilor prin proiectul "Eu iubesc Tara Fagarasului " ( initiator si coordonator Elena Daniela Graura alaturi de  invatatoarea Monica Constandin), segmentul "food"/gastronomie -  gusturi, arome, bucatareli si retete vechi, prin proiectul "Casa Terra - lucrusoare, arome si povesti"  (initiator si coordonator Elena Daniela Graura) si Slow Food Tara Fagarasului (initiator si coordonator Oana Irina Coanta)  segmentul fashion&souvenire prin proiectul "Mandra Chic"(initiator si coordonator Alina Zara) , segmentul de promovare prin ambasadori-vedeta prin proiectul "Suveica ce colinda lumea" (initiator si coordonator Alina Zara) segmentul de produse locale proprii prin proiectul "Gourme Traditional" (initiator si coordonator Elena Daniela Graura)segmentul locuri speciale cu incarcatura emotionala puternica, prin proiectul "Muzeul de Panze si Povesti"(initiator si coordonator Alina Zara) si segmentul traire, societate civila si guvernare -  proiect "Revitalizarea Tarii Fagarasului" (initiator si coordonator Stefan Cibian) O data cu intrarea in echipa noastra a lui Stefan Cibian – doctor in Stiinte Politice, am indraznit sa abordam si aceasta poveste a mediului construit! Astfel, Stefan a cooptat un alt fagarasan, Drd. Arh. Mihai RACU – Facultatea de Arhitectura si Urbanism Cluj, impreuna cu care am pornit un al proiect "Mediul Construit" , cu o prima poveste curajoasa, care se numeste " Atelier de urbanism - Tara Fagarasului 2012" . Este unul dintre primele semnale pe care le dam, in ideea ca suntem deschisi sa colaboram cu experti din zona pe mai multe domenii pentru a realiza ateliere similare, care sa aiba efecte benefice asupra a tot ceea ce inseamna Tara Fagarasului. 


Este responsabilitatea oamenilor sa aiba grija de comunitatea lor (inclusiv de mediul construit).  Partea de expertiza este foarte importanta pentru a reusi in a avea grija de comunitatea noastra si trebuie sa atragem in zona cercetari, analize, propuneri de politici publice, si implicarea expertilor in discutarea problemelor Tarii Fagarasului. 

Pe scurt: pentru ca in lungile si desele noastre plimbari prin satele Tarii Fagarasului ca sa strangem povesti, retete, panze, oameni si locuri faine de spus mai departe, am intalnit un mic dezastru in ceea ce priveste peisajul arhitectural, ne-am hotarat sa facem ceva: in prima faza sa ne plangem in dreapta si in stanga si sa cautam oameni care sa ni se alature in ideea de a face ceva. Cat de mic! Pentru a sterge amarul imaginilor care ni se desfasoara in fata ochilor pe mai toate ulitele si pentru a opri dezastrul: biserici zugravite in mov sau portocaliu cu cesurile vechi de sute de ani de pe frontispiciu aruncate la gunoi, cu geamuri de termopan, case hidose, construite dupa nicio regula de urbanism, lemnarie veche pusa pe foc si inlocuita cu plastice ordinare, case cu faianate italienesti de baie pe soclu si balustrade de inox, cuptoare vechi de paine imbracate in gresie si pereti  plini cu postere deochiate, icoane aruncate prin poduri, proiecte de betonare a unor centre vechi de orase si sate, sau defrisare a spatiilor verzi etc)

Atelier de Urbanism - Tara Fagarasului va reuni in perioada 8-14 iulie o serie de specialisti de top din Romania si Anglia, care vor analiza aceasta "durere" a noastra, va trage concluzii si va face propuneri de "vindecare"
.
Atelierul de Urbanism „Tara Fagarasului” editia I rezulta din interesul pentru zona Tarii Fagarasului, atat pentru mediul urban cat si pentru cel rural.  Pentru o mai profunda intelegere a zonei este necesara imbinarea aspectelor de urbanism si arhitectura cu cele de antropoligie si sociologie, astfel atelierul isi propune sa aduca impreuna expertiza din aceste domenii pentru a genera solutii potrivite pentru contextul local. In acest sens focusul atelierului va fi pus pe fiecare comunitate in parte in decursul urmatorilor ani. Pentru anul 2012 este considerat prioritar a discuta evolutia din punct de vedere urbanistic a municipiului Fagaras avand in vedere planurile de renovare a zonei centrale cat si recenta punere in discutie a Planului de Urbanism. Editiile urmatoare se vor axa atat pe aspecte legate de mediul urban cat si cel rural, scopul fiind identificarea de solutii de urbanism pentru fiecare comunitate in parte. In acest sens, in cadrul atelierului de anul acesta se va discuta si o tema pilot in ceea ce priveste mediul rural - Muzeul de Panze si Povesti din Mandra.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu